Ministarstvo kulture i medija objavilo je Javni poziv za predlaganje programa koji potiču razvoj publike u kulturi u Republici Hrvatskoj za 2025. godinu.

Pravo podnošenja prijava na temelju ovog Poziva imaju samostalni umjetnici, umjetničke organizacije, ustanove u kulturi, udruge, pravne i fizičke osobe koje obavljaju djelatnost u kulturi, ustanove koje obavljaju djelatnost umjetničkog obrazovanja te jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave. Sve fizičke i pravne osobe registrirane za obavljanje djelatnosti u području kulture u Republici Hrvatskoj prilikom prijave dužne su dostaviti dokaz o djelovanju u području kulture tijekom najmanje dviju godina (registracija, opis dosadašnjega rada i postignuća).

Financiraju se programi visoke kvalitete i profesionalnih standarda, obuhvaćajući široka područja kulture i umjetnosti: izvedbene i vizualne umjetnosti interdisciplinarne i nove kulturne i umjetničke  prakse, književnost, kulturna baština i film te programi međunarodne kulturne suradnje.

Sredstva će se dodjeljivati za programe kojima je cilj razvoj publike u kulturi. Programi razvoja publike mogu se prijaviti u sljedećim programskim djelatnostima:

  1. Jačanje kapaciteta organizacija za razvoj i provođenje aktivnosti usmjerenih na razvoj publike
  • stručna i profesionalno vođena istraživanja publike u svrhu definiranja ciljnih skupina, segmentacije publike ili izrade baze rezultata istraživanja dostupne javnosti
  • jačanje kapaciteta organizacije i razmjena znanja kroz edukativne programe usmjerene na razvoj inovativnih i interdisciplinarnih pristupa publici
  • stvaranje partnerstva među organizacijama u području razvoja publike
  • organizacija, suorganizacija ili pohađanje profesionalnih edukacija u području razvoja publike
  • izrada profesionalnog plana razvoja publike ili strategije u organizacijama uz mentorsko vođenje.

2.Razvoj programa

  • programi aktivnog uključivanja publike u umjetnička i kulturnim događanjima u formalnome i neformalnome okruženju
  • aktivnosti koje sustavno povećavaju pristup i sudjelovanje ranjivih skupina (djeca i mladi, starija generacija, osobe s invaliditetom, jezične i nacionalne manjine, stanovnici rijetko naseljenih područja i područja od posebne državne skrbi i sl.) u kulturnim i umjetničkim programima
  • razvoj inovativnih digitalnih sadržaja i modela za interaktivnu komunikaciju s publikom (npr. aplikacije, videoigre, programski kanali ‒  live streaming, digitalne platforme i web stranice sl.) kojima će se povećati vidljivosti kulturnih i umjetničkih programa
  • aktivnosti umrežavanja i stvaranje partnerstva na programima razvoja publike
  • programi osmišljavanja i provedbe suradničkih praksi s ciljem uključivanja šire zajednice u razvoj kulturnih sadržaja.

3. Razvoj čitateljske publike u narodnim knjižnicama

  • promocija i poticanje čitanja u narodnim knjižnicama vrijednih knjiga pribavljenih kroz Program otkupa knjiga za narodne knjižnice na temelju popisa A i B objavljenih na mrežnim stranicama Ministarstva u 2024. godini.
  • narodne knjižnice mogu poticati razvoj čitateljske publike knjiga pribavljenih kroz program otkupa/uvrštenih na popise A i B putem predstavljanja novih izdanja, autorskih čitanja i potpisivanja knjiga, programa za djecu i mlade (radionice, pričaonice, susreti…), književnih klubova, tematskih književnih događanja/tribina (npr. razgovori o poeziji, popularno-znanstvene tribine i sl.)
  • narodne knjižnice dužne su u svoj program razvoja čitateljske publike uvrstiti 70% knjiga uvrštenih na popis A te 30% knjiga uvrštenih na popis B (Primjer: knjižnica planira predstaviti 10 knjiga u godini dana – od toga ih 7 treba biti s popisa A i 3 s popisa B iz 2024. godine)
  • do trećine prijavljenih aktivnosti može se odnositi na književnost za djecu i mlade, do trećine na domaću i prijevodnu prozu, a trećina na poeziju te publicističku, znanstvenu i stručnu knjigu.

Sve fizičke i pravne osobe registrirane za obavljanje djelatnosti u području kulture u Republici Hrvatskoj prilikom prijave dužne su priložiti dokaz o djelovanju u području kulture tijekom najmanje dviju godina (registracija, opis dosadašnjeg rada i postignuća).

Rok: 14.11.2024. do 17 h

Poveznica: https://min-kulture.gov.hr/natjecaji-16274/javni-pozivi-404/javni-poziv-za-predlaganje-programa-koji-poticu-razvoj-publike-u-kulturi-u-republici-hrvatskoj-za-2025-godinu-rok-14-studenog-2024-godine/26654