U Hrvatskoj se Dan roda obilježava 24. kolovoza, s ciljem jačanja svijesti javnosti o ugroženosti populacije roda te važnosti zaštite ovih ptica i njihovih staništa.

Rode su za Sisačko-moslavačku županiju posebno važne ptice. Roda se nalazi na županijskom grbu, a prvo Europsko selo roda je Čigoč, pitoreskno selo u Lonjskome polju u koje se već godinama redovno vraćaju bijele, ali i crne rode! Bijela roda je najpoznatija europska ptica močvarica koja svoja gnijezda gradi najčešće na krovovima kuća, štagljeva, ali i na električnim stupovima. Njihova su gnijezda jedna od najtežih u ptičjem svijetu, a mogu težiti i preko tone! Glasaju se prepoznatljivo, klepetanjem kljunom i to za vrijeme rituala snubljenja te pozdravljanja partnera pri smjeni u gnijezdu.

Obje vrste roda u Hrvatskoj su ugrožene vrste i strogo zaštićene Zakonom o zaštiti prirode te Pravilnikom o strogo zaštićenim vrstama, a opstanak bijele rode koja obitava u selima, najviše ovisi o očuvanju tradicionalnog načina života na selu, života u kojemu su poljoprivredne površine eksploatirane, ali ne i zagađene, a vlažne livade obiluju životinjama kojima se rode hrane. Zbog svega toga vrlo je važan ekološki aspekt u opstanku ove divne vrste. Bijela je roda simbol očuvanih prirodnih staništa i tradicionalnih krajolika, čistog okoliša i zdravog načina života, a time se svime mi u Sisačko-moslavačkoj županiji možemo podičiti!