Utorak, studeni 19, 2019
Naslovnica Blog

Drugo izdanje natjecanja u crtanju Galileo!

Ovo je natjecanje jedinstvena prilika da lansirani satelit iz sustava Galileo nosi tvoje ime!

Sve što trebaš učiniti kako bi sudjelovao/la u natjecanju jest nacrtati sliku onoga što ti prvo padne na pamet kada razmišljaš o svemiru. To mogu biti zvijezde, rakete, planeti, sateliti, pa čak i iz vanzemaljci!

Upotrijebi bilo koji alat za crtanje, slikanje ili bojanje kao što su kistovi, olovke, flomasteri, šljokice i ljepilo. Ako barataš digitalnim vještinama, slobodno upotrijebi svoje računalo ili mobilnu aplikaciju kako bi napravio/la 3D crtež. Odabir tehnike tijekom izrade tvojeg umjetničkog djela ovisi samo o tebi.

Kada dovršiš crtež, učitaj ga ovdje u JPG ili PNG formatu. Možeš poslati samo jedan crtež pa odaberi onaj koji ti se najviše sviđa najkasnije do 31. siječnja 2020.

Pravo sudjelovanja na natjecanju imaš ako živiš u Hrvatskoj, Norveškoj ili Švicarskoj i ako si rođen/a između 2008. i 2013. Više informacija na poveznici OVDJE

Hrvatska poljoprivreda nakon 2020. – uključite se u javne konzultacije

Ministarstvo poljoprivrede organizira javne konzultacije radi izrade nacrta Nacionalne strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja. Javne konzultacije pod nazivom ,,Strateška vizija razvoja poljoprivrede Republike Hrvatske nakon 2020.“ održat će se na četiri lokacije u Hrvatskoj na kojima će se poljoprivrednicima i svim dionicima predstaviti prvi nacrt Strateške vizije te o njemu raspraviti.

Raspored konzultacija s početkom u 10 sati: 19. studenog u Pazinu (Otvoreno učilište), 20. studenog u Dugopolju (Hotel Katarina), 21. studenog u Zagrebu (Hotel International) te 22. studenog u Osijeku (Hotel Osijek).

Naime, 2018. godine Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo je proces izrade sveobuhvatne strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja, prvenstveno s ciljem stvaranja podloge za preokretanje negativnih trendova u hrvatskoj poljoprivredi. U proces su od samog početka ugrađena dva osnovna postulata na kojima se bazira izrada Strategije, a to su provedba dubinske analize dostupnih podataka i procjena uspješnosti dosadašnje politike, koristeći najsuvremenije dijagnostičke metode te uključenost svih relevantnih predstavnika sektora i zainteresirane javnosti u apsolutno svaku od faza projekta.

Strategija poljoprivrede i ruralnog razvoja će u konačnici poslužiti i kao podloga za programiranje Nacionalnog strateškog plana za ZPP 2021.-2027. kojeg će Ministarstvo samostalno izraditi po završetku pregovora o sljedećem programskom razdoblju na razini EU.
Kako bi zainteresiranoj javnosti bile dostupne sve informacije i postupci vezani uz izradu Strategije razvoja poljoprivrede i ruralnog prostora, otvorili su web stranicu: https://poljoprivreda2020.hr/ na kojoj su objavljene sve komponente tog projekta, plan provedbe, projektni tim, prezentacije i dokumenti.

Poziv za prijavu projekata udruga u području prevencije nasilja nad i među djecom i mladima u 2019. godini

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku objavljuje Poziv za prijavu projekata udruga u području prevencije nasilja nad i među djecom i mladima u 2019. godini kojim poziva udruge koje su programski usmjerene na rad s djecom i/ili mladima u Republici Hrvatskoj da se prijave za financijsku podršku projektima koji doprinose prevenciji nasilja nad i među djecom i mladima na području Republike Hrvatske.

Ukupno planirana vrijednost Poziva je 3.500.000,00 kuna.

Prijava na Poziv ostvaruje se putem sustava www.financijskepodrske.hr

Rok za dostavu prijava je 16. prosinca 2019. godine.

Sve informacije o Pozivu i načinu prijave navedene su u Uputama za prijavitelje koje su sastavni dio natječajne dokumentacije.

Dva milijuna kuna za uzgojna udruženja u stočarstvu

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je javni poziv za sufinanciranje rada uzgojnih udruženja u području stočarstva u 2019. godini.

U Državnom proračunu u tu je svrhu osigurano 2.000.000 kn. Cilj sufinanciranja uzgojnih organizacija u području stočarstva je podrška institucionalnom, organizacijskom i programskom razvoju uzgojnih organizacija u području stočarstva.

Sufinancira se provođenje postupaka ispitivanja proizvodnosti i testiranja u svrhu procjene uzgojne vrijednosti, unaprjeđenja i očuvanje pasmina i vrsta domaćih životinja. Korisnici potpore moraju imati suglasnost Ministarstva poljoprivrede za bavljenje uzgojem uzgojno valjanih životinja, a djeluju na nacionalnoj razini kao uzgojne udruge i uzgojni savezi.

Udio koji sufinancira Ministarstvo za provođenje programa rada uzgojnih organizacija iznosi do 80.000,00 kuna za uzgojne udruge i do 220.000,00 kuna za uzgojne saveze. Rok za dostavu dokumentacije je do 25.11. 2019.

Više informacija ovdje.

Učeničke akcije protiv klimatskih promjena

Učenici, škole i učenički domovi diljem Hrvatske mogu dobiti do 10.000 kuna za kampanje i projekte borbe protiv klimatskih promjena. Rok za prijave je 14. prosinca 2019.

Platforma za međugrađansku solidarnost CROSOL i Zaklada SOLIDARNA, kroz projekt “Prema otvorenoj, pravednoj i održivoj Europi u svijetu – Projekt predsjedanja EU 2019.-2021.”, podržat će škole, učeničke domove i školske klubove u njihovom snažnijem javnom djelovanju tijekom predsjedanja RH Vijećem EU od 01. siječnja do 30. lipnja 2020. godine.

S tim ciljem otvaraju poziv na dostavu projektnih prijedloga putem kojeg učenici, škole i učenički domovi diljem Hrvatske mogu dobiti do 10.000 kuna za kampanje i projekte borbe protiv klimatskih promjena.

Učenici sami mogu osmisliti temu vezanu za klimatske promjene, no kao pomoć i inspiraciju CROSOL i SOLIDARNA postavljaju problemska pitanja poput: Imate ideju kako EU i Republika Hrvatska kao njezina članica mogu zaštititi europske i svjetske šume, od Medvednice preko Karpatskog gorja do Amazone? Hrvatska je bogata izvorima pitke vode. Što možemo učiniti da ih zaštitimo? Zrak koji udišemo postaje sve zagađeniji. Što Hrvatska i EU mogu učiniti kako bi nam osigurale čist i zdrav zrak? U vašem gradu se otpad ne odvaja ili se iz kontejnera prelijeva na ulicu, a imate ideju kako to EU i Republika Hrvatska mogu popraviti?

Pri izradi projekata pozivaju učenike da razmisle kako klimatske promjene utječu na vaše gradove i mjesta (npr. kolike su štete od požara i poplava), što mogu učiniti vezano za predložene teme i što žele da političari u Hrvatskoj i EU učine po tom pitanju za vrijeme predsjedanja RH Vijećem EU.
Učenici mogu smisliti aktivnosti poput uličnih akcija, javnih kampanja, street arta, debate/tribine i dr.

Ukupan iznos financijskih potpora u okviru ovog poziva, koji će biti raspodijeljen na 8 do 15 dobitnika potpora, iznosi 80.000 kuna. Potpore će biti ravnomjerno raspoređene na sve 4 teme natječaja, ovisno o kvaliteti i broju prijava.

Maksimalni iznos potpore iznosi 10.000 kuna.

Vremensko razdoblje provedbe podržanih projektnih prijedloga je od 13. siječnja 2020. do 30. lipnja 2020. godine, a finalni rok za podnošenje prijava je 14. prosinca 2019. godine.

* Sve informacije vezane uz natječaj dostupne su na web stranici Zaklade Solidarna:  https://www.solidarna.hr/site/article/poziv-na-dostavu-projektnih-prijedloga-ucenicke-akcije-protiv-klimatskih-promjena-3/hr-HR

Četvrti dan spektakularnog gaming sajma Reboot InfoGamer!

Četvrti dan na Zagrebačkom Velesajmu prošao je spektakularno. Danas smo imali puno zanimljivih gostiju. Na naš poziv odazvala se ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak te posjetila izložbeni prostor Poduzetničkog inkubatora PISMO na Zagrebačkom Velesajmu. Predstavili smo joj aktivnosti Inkubatora PISMO, pokazali video igre polaznika koji su završili našu šestomjesečnu gaming edukaciju, a isprobala je i VR opremu. Posebno je zadovoljna sa novim srednjoškolskim programom Tehničar za razvoj videoigara u Tehničkoj školi Sisak, kao i da se sprema otvorenje takvog programa u Srednjoj školi Novska. Hvala ministrici na dolasku i podršci koju pruža našem projektu!

Posjetite nas možete do nedjelje, 17.11.2019. godine, očekujemo vas u paviljonu 8A na Zagrebačkom Velesajmu!

Kako je bilo, pogledajte u GALERIJI

Dođite na Zagreb Connect, najveću startup konferenciju u Hrvatskoj!

Tehnologije budućnosti, novi zagrebački Startup Factory timovi u utrci za milijun kuna, proslava 25 godina poticanja zagrebačkog high-tech poduzetništva, izvrsni predavači i inspirativne rasprave – sve to vas čeka na Zagreb Connectu 27. studenoga 2019. od 9:30 sati u Kongresnom centru Zagrebačkog velesajma, Avenija Dubrovnik 15, Zagreb.

Dok timovi četvrte generacije predakceleracijskog programa Startup Factory intenzivno rade na usavršavanju proizvoda kojima će mijenjati budućnost nabolje, pozivamo vas, već danas u svoje kalendare zabilježite 27.11.2019. i veliku međunarodnu startup konferenciju Zagreb Connect!

Na Zagreb Connectu imat ćete priliku poslušati zanimljive rasprave o transferu tehnologije, intelektualnom vlasništvu i novim tehnologijama. Uspjeh na inozemnom tržištu postiglo je mnogo domaćih startupova i inovatora. Neki od njih su samozatajni i ne toliko poznati javnosti. Baš njih dovodimo na pozornicu!

Zagreb Connect je i veliko finale Startup Factory predakceleracijskog programa. 17 timova borit će se za bespovratna sredstva Grada Zagreba ukupne novčane vrijednosti 1 milijun kuna. Kroz Connect slavimo i 25 godina kontinuiranog poticanja tehnološkog poduzetništva
u Gradu Zagrebu.

Zagreb Connect organiziraju Grad Zagreb i ZICER – Zagrebački inovacijski centar. Izrael je zemlja partner. Prijave su otvorene do 25. studenog 2019. Osigurajte svoju besplatnu ulaznicu putem sustava ENTRIO.HR.

*Napomena: Besplatna kotizacija dodijelit će se redoslijedom zaprimljenih prijava do popunjenosti slobodnih mjesta.

Više informacija o konferenciji doznajte na web stranici zagrebconnect.hr.

Vidimo se!

OPG Čiča: 111.187,50 kuna za poljoprivrednu mehanizaciju!

OPG Čiča Kata iz mjesta Donji Viduševac pokraj Gline prijavio je projekt na natječaj za tip operacije 6.3.1 “Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava” te ostvario potporu u iznosu od 111.187,50 kuna. Gospođa Kata Čiča na svojem obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu bavi se uzgojem kokoši hrvatica a proizvodnja je usmjerena na višegodišnje nasade lijeske. Dobivena sredstva uložit će u kupovinu traktora, vučenog stroja za sakupljanje lješnjaka te atomizera. Želimo im puno uspjeha i sreće!!

Rezultati vrednovanja programa provedbe OPKK

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u svojoj ulozi Upravljačkog tijela za Operativni program „Konkurentnost i kohezija“, osigurava provođenje vrednovanja programa tijekom programskog razdoblja u skladu s važećim Planom vrednovanja.

Uzimajući u obzir kako uspješnost provedbe OPKK uvelike ovisi o projektima odabranim za sufinanciranje, Upravljačko je tijelo kao jedno od prvih vrednovanja pokrenulo upravo vrednovanje sustava odabira projekata, primjene kriterija odabira i poštivanja horizontalnih načela, uključujući postupke izravne dodjele bespovratnih sredstava. Svrha vrednovanja bila je osigurati bolje razumijevanje sustava odabira projekata OPKK, te dobiti preporuke za njegovo poboljšanje, a obuhvatilo je sve Prioritetne osi OPKK, tj. postupak odabira projekata vrednovan je u svih deset (10) Prioritetnih osi.

Više informacija možete pronaći u dokumentima na poveznici:

Webstranica

Pregled ključnih značajki vrednovanja za korisnike