Petak, studeni 22, 2019
Naslovnica Blog

111.187,50 kuna za OPG Durman!

OPG Durman Dragoljub prijavio je projekt na natječaj za tip operacije 6.3.1 “Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava” i dobio potporu u iznosu od 111.187,50  kuna. Sjedište OPG-a Durman je u Gornjem Javoranju, općina Dvor. Gospodin Dragoljub Durman bavi se ovčarstvom. Dobivena sredstva uložit će u kupnju traktora, freze, traktorske kose, sadnica oraha u svrhu podizanja ekološkog nasada oraha te postavljanje ograde oko nasada.

Projekt je pripremila i provodi SI-MO-RA.

Javni poziv osnovnim i srednjim školama za videonajave knjiga

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske je objavilo JAVNI POZIV OSNOVNIM I SREDNJIM ŠKOLAMA ZA VIDEONAJAVE KNJIGA – UČENIČKE RADOVE.

Na Javni poziv mogu se prijaviti isključivo osnovne i srednje škole s videoradovima svojih učenika javno dostupnima putem mrežnih servisa (Vimeo, YouTube i sl.).
Prijavljeni videoradovi mogu predstavljati bilo koju knjigu bilo kojeg autora i smiju trajati najviše 3 minute.
Radovi se prijavljuju u dvije kategorije:
• Videoradovi učenika osnovnih škola
• Videoradovi učenika srednjih škola.

Škola može poslati neograničen broj videoradova svojih učenika.
Za svaki videorad potrebno je ispuniti posebnu prijavnicu s podatcima o:
• učeniku – autoru rada
• autoru i naslovu predstavljene knjige
• razredu i školi koju učenik polazi.

Radovi se prijavljuju elektroničkim putem na adresu e-pošte: videonajavaknjige@min-kulture.hr  dostavljanjem popunjene prijavnice i poveznice na videorad objavljen na javno dostupnom mrežnom servisu (Vimeo, YouTube i sl.).

Prijavnice i radovi također se mogu poslati jumbo mailom ili poštom na USB-sticku u formatu MPGE-4, na adresu:
Ministarstvo kulture, Runjaninova 2, 10 000 Zagreb
Za Javni poziv: videonajava knjige.

Prijave na temelju ovog Poziva mogu se podnositi od 11. studenog 2019. do 1. veljače 2020. godine.
Za najbolji videorad koji predstavlja knjigu Ministarstvo kulture nagradit će razred iz kojeg dolazi učenik autor izletom s kulturno-umjetničkim programom u dogovoru sa školom.

Više informacija o natječaju možete pronaći na poveznici OVDJE

Radionice za potencijalne prijavitelje na Natječaj za sufinanciranje športskih programa poticanja lokalnog športa i športskih natjecanja i Natječaj za sufinanciranje športskih programa obuke neplivača „Hrvatska pliva“ u 2020. godini

Središnji državni ured za šport organizacijama civilnog društva kao potencijalnim prijaviteljima na Natječaj za sufinanciranje športskih programa poticanja lokalnog športa i športskih natjecanja i Natječaj za sufinanciranje programa obuke neplivača „Hrvatska pliva“ pruža podršku u vidu pripreme programskih prijedloga za prijavljivanje, kao i za provedbu programa sufinanciranih tim sredstvima.

Središnji državni ured za šport organizirat će informativne radionice vezano uz pripreme programskih prijedloga za prijavljivanje na Natječaj za sufinanciranje športskih programa poticanja lokalnog športa i športskih natjecanja i Natječaj za sufinanciranje športskih programa obuke neplivača „Hrvatska pliva“ u 2020. godini koje su namijenjene za udruge iz sustava športa kao potencijalnim prijaviteljima.

Radionice se organiziraju sa svrhom pružanja relevantnih informacija o postupku prijave na Natječaje.

Radionice će se održavati u Središnjem državnom uredu za šport, Savska cesta 28/I, Zagreb, u sljedećim terminima:
• 25. studenoga 2019. u 10:00 sati
• 29. studenoga 2019. u 10:00 sati
• 2. prosinca 2019. u 10:00 sati
• 6. prosinca 2019. u 10:00 sati
• 9. prosinca 2019. u 10:00 sati
• 13. prosinca 2019. u 10:00 sati
• 16. prosinca 2019. u 10:00 sati
• 20. prosinca 2019. u 10:00 sati

Radi ograničenog broja mjesta, ispred jedne organizacije moguća je prijava za najviše dvije osobe.

Sudjelovanje na radionici osigurajte putem sljedeće poveznice https://forms.gle/pqp1CpodDwnhfFmb9

Broj mjesta na svakoj radionici ograničen je na 15 osoba.

Predviđeno vrijeme trajanja radionice je 2 sata.

Međunarodni javno-pozivni natječaj za plakat na temu (RE)IMAGINING EUROPE

Hrvatsko dizajnersko društvo u suradnji s Ministarstvom kulture i Ministarstvom vanjskih i europskih poslova RH te pod pokroviteljstvom Svjetskog savjeta za dizajn ico-D raspisalo je međunarodni javno-pozivni natječaj za plakat na temu (RE)IMAGINING EUROPE.

Natječaj je otvoren svim dizajnerima iz Europe te za 10 pozvanih autora odabranih od strane organizatora. Predselekcijska komisija sastavljena od predstavnika organizatora, Ministarstva kulture, Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Hrvatskog dizajnerskog društva (Marija Juza, Dejan Kršić, Nevena Tudor Perković i Alemka Vrcan) odabrat će radove za izložbu i katalog.
Više informacija o natječaju možete pronaći na poveznici OVDJE

372.000,00 kuna za OPG Đurić iz Košutarice!

OPG Đurić Alen prijavio je projekt na tip operacije 6.1.1 “Potpora mladim poljoprivrednicima” i dobio potporu u iznosu od 372.000,00 kuna. Sredstva u okviru operacije 6.1.1 namijenjena su mladim poljoprivrednicima koji postaju nositelji/odgovorne osobe poljoprivrednog gospodarstva za početak poslovanja.
Sjedište OPG-a Đurić je u Košutarici, općina Jasenovac. Gospodin Alen Đurić bavi se uzgojem ratarskih kultura i pčelarstvom. Dobivena sredstva uložit će u kupovinu kombajna, prskalice i sijačice.

Projekt je pripremila i provodi SI-MO-RA.

Drugo izdanje natjecanja u crtanju Galileo!

Ovo je natjecanje jedinstvena prilika da lansirani satelit iz sustava Galileo nosi tvoje ime!

Sve što trebaš učiniti kako bi sudjelovao/la u natjecanju jest nacrtati sliku onoga što ti prvo padne na pamet kada razmišljaš o svemiru. To mogu biti zvijezde, rakete, planeti, sateliti, pa čak i iz vanzemaljci!

Upotrijebi bilo koji alat za crtanje, slikanje ili bojanje kao što su kistovi, olovke, flomasteri, šljokice i ljepilo. Ako barataš digitalnim vještinama, slobodno upotrijebi svoje računalo ili mobilnu aplikaciju kako bi napravio/la 3D crtež. Odabir tehnike tijekom izrade tvojeg umjetničkog djela ovisi samo o tebi.

Kada dovršiš crtež, učitaj ga ovdje u JPG ili PNG formatu. Možeš poslati samo jedan crtež pa odaberi onaj koji ti se najviše sviđa najkasnije do 31. siječnja 2020.

Pravo sudjelovanja na natjecanju imaš ako živiš u Hrvatskoj, Norveškoj ili Švicarskoj i ako si rođen/a između 2008. i 2013. Više informacija na poveznici OVDJE

Hrvatska poljoprivreda nakon 2020. – uključite se u javne konzultacije

Ministarstvo poljoprivrede organizira javne konzultacije radi izrade nacrta Nacionalne strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja. Javne konzultacije pod nazivom ,,Strateška vizija razvoja poljoprivrede Republike Hrvatske nakon 2020.“ održat će se na četiri lokacije u Hrvatskoj na kojima će se poljoprivrednicima i svim dionicima predstaviti prvi nacrt Strateške vizije te o njemu raspraviti.

Raspored konzultacija s početkom u 10 sati: 19. studenog u Pazinu (Otvoreno učilište), 20. studenog u Dugopolju (Hotel Katarina), 21. studenog u Zagrebu (Hotel International) te 22. studenog u Osijeku (Hotel Osijek).

Naime, 2018. godine Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo je proces izrade sveobuhvatne strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja, prvenstveno s ciljem stvaranja podloge za preokretanje negativnih trendova u hrvatskoj poljoprivredi. U proces su od samog početka ugrađena dva osnovna postulata na kojima se bazira izrada Strategije, a to su provedba dubinske analize dostupnih podataka i procjena uspješnosti dosadašnje politike, koristeći najsuvremenije dijagnostičke metode te uključenost svih relevantnih predstavnika sektora i zainteresirane javnosti u apsolutno svaku od faza projekta.

Strategija poljoprivrede i ruralnog razvoja će u konačnici poslužiti i kao podloga za programiranje Nacionalnog strateškog plana za ZPP 2021.-2027. kojeg će Ministarstvo samostalno izraditi po završetku pregovora o sljedećem programskom razdoblju na razini EU.
Kako bi zainteresiranoj javnosti bile dostupne sve informacije i postupci vezani uz izradu Strategije razvoja poljoprivrede i ruralnog prostora, otvorili su web stranicu: https://poljoprivreda2020.hr/ na kojoj su objavljene sve komponente tog projekta, plan provedbe, projektni tim, prezentacije i dokumenti.

Poziv za prijavu projekata udruga u području prevencije nasilja nad i među djecom i mladima u 2019. godini

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku objavljuje Poziv za prijavu projekata udruga u području prevencije nasilja nad i među djecom i mladima u 2019. godini kojim poziva udruge koje su programski usmjerene na rad s djecom i/ili mladima u Republici Hrvatskoj da se prijave za financijsku podršku projektima koji doprinose prevenciji nasilja nad i među djecom i mladima na području Republike Hrvatske.

Ukupno planirana vrijednost Poziva je 3.500.000,00 kuna.

Prijava na Poziv ostvaruje se putem sustava www.financijskepodrske.hr

Rok za dostavu prijava je 16. prosinca 2019. godine.

Sve informacije o Pozivu i načinu prijave navedene su u Uputama za prijavitelje koje su sastavni dio natječajne dokumentacije.

Dva milijuna kuna za uzgojna udruženja u stočarstvu

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je javni poziv za sufinanciranje rada uzgojnih udruženja u području stočarstva u 2019. godini.

U Državnom proračunu u tu je svrhu osigurano 2.000.000 kn. Cilj sufinanciranja uzgojnih organizacija u području stočarstva je podrška institucionalnom, organizacijskom i programskom razvoju uzgojnih organizacija u području stočarstva.

Sufinancira se provođenje postupaka ispitivanja proizvodnosti i testiranja u svrhu procjene uzgojne vrijednosti, unaprjeđenja i očuvanje pasmina i vrsta domaćih životinja. Korisnici potpore moraju imati suglasnost Ministarstva poljoprivrede za bavljenje uzgojem uzgojno valjanih životinja, a djeluju na nacionalnoj razini kao uzgojne udruge i uzgojni savezi.

Udio koji sufinancira Ministarstvo za provođenje programa rada uzgojnih organizacija iznosi do 80.000,00 kuna za uzgojne udruge i do 220.000,00 kuna za uzgojne saveze. Rok za dostavu dokumentacije je do 25.11. 2019.

Više informacija ovdje.

Učeničke akcije protiv klimatskih promjena

Učenici, škole i učenički domovi diljem Hrvatske mogu dobiti do 10.000 kuna za kampanje i projekte borbe protiv klimatskih promjena. Rok za prijave je 14. prosinca 2019.

Platforma za međugrađansku solidarnost CROSOL i Zaklada SOLIDARNA, kroz projekt “Prema otvorenoj, pravednoj i održivoj Europi u svijetu – Projekt predsjedanja EU 2019.-2021.”, podržat će škole, učeničke domove i školske klubove u njihovom snažnijem javnom djelovanju tijekom predsjedanja RH Vijećem EU od 01. siječnja do 30. lipnja 2020. godine.

S tim ciljem otvaraju poziv na dostavu projektnih prijedloga putem kojeg učenici, škole i učenički domovi diljem Hrvatske mogu dobiti do 10.000 kuna za kampanje i projekte borbe protiv klimatskih promjena.

Učenici sami mogu osmisliti temu vezanu za klimatske promjene, no kao pomoć i inspiraciju CROSOL i SOLIDARNA postavljaju problemska pitanja poput: Imate ideju kako EU i Republika Hrvatska kao njezina članica mogu zaštititi europske i svjetske šume, od Medvednice preko Karpatskog gorja do Amazone? Hrvatska je bogata izvorima pitke vode. Što možemo učiniti da ih zaštitimo? Zrak koji udišemo postaje sve zagađeniji. Što Hrvatska i EU mogu učiniti kako bi nam osigurale čist i zdrav zrak? U vašem gradu se otpad ne odvaja ili se iz kontejnera prelijeva na ulicu, a imate ideju kako to EU i Republika Hrvatska mogu popraviti?

Pri izradi projekata pozivaju učenike da razmisle kako klimatske promjene utječu na vaše gradove i mjesta (npr. kolike su štete od požara i poplava), što mogu učiniti vezano za predložene teme i što žele da političari u Hrvatskoj i EU učine po tom pitanju za vrijeme predsjedanja RH Vijećem EU.
Učenici mogu smisliti aktivnosti poput uličnih akcija, javnih kampanja, street arta, debate/tribine i dr.

Ukupan iznos financijskih potpora u okviru ovog poziva, koji će biti raspodijeljen na 8 do 15 dobitnika potpora, iznosi 80.000 kuna. Potpore će biti ravnomjerno raspoređene na sve 4 teme natječaja, ovisno o kvaliteti i broju prijava.

Maksimalni iznos potpore iznosi 10.000 kuna.

Vremensko razdoblje provedbe podržanih projektnih prijedloga je od 13. siječnja 2020. do 30. lipnja 2020. godine, a finalni rok za podnošenje prijava je 14. prosinca 2019. godine.

* Sve informacije vezane uz natječaj dostupne su na web stranici Zaklade Solidarna:  https://www.solidarna.hr/site/article/poziv-na-dostavu-projektnih-prijedloga-ucenicke-akcije-protiv-klimatskih-promjena-3/hr-HR